Nettverktøy for nybegynnere – hva bør de lære?

Sammen med kollega Tord Nedrelid planlegger jeg kurset «Slik bruker du de nye nettverktøyene» på Institutt for journalistikk i mars. Dette skal være et lavterskel-kurs for dem som føler at dette internettet er kommet for å bli, uten at de selv har kommet helt med på bidragsyter- og bruker-sida – ennå.

Fra kursbeskrivelsen:

Føler du at utviklingen på nett farer av gårde og at du har blitt hengende etter? Skjønner du ikke hva kolleger snakker om når de prater om diskusjonsforum, messenger, facebook, twitter, youtube, flickr, blogging, podcasting og andre nettfenomener? Fortvil ikke. Kurset gir deg et innblikk i disse tjenestene og andre sosiale medier på nettet. Gjennom forelesninger og øvelser får du en steg-for-steginnføring i hva dette brukes til og hvordan du praktisk kan bruke tjenestene selv. Siden kurset er beregnet på nybegynnere trenger du ikke allverdens internetterfaring for å henge med. Du lærer også hvordan du som journalist kan utnytte disse verktøyene i arbeidshverdagen, og hvilke etiske vurderinger de stiller deg overfor.

Nå prøver jeg å konkretisere hvilke verktøy vi skal lære bort. Dette er altså ikke et kurs for etablerte netthoder, sånne som snubler innom NONA, men for alle de andre. Hva er det nyttigste? Har noen gode innspill? Min foreløpige liste ser sånn ut:

 • Facebook – journalistisk bruk, eksempel på community, bygge grupper og events osv.?
 • Twitter
 • Skype
 • Wikipedia – litt teori om crowdsourcing, litt stats, litt om å bidra, litt om journalistisk bruk som kilde?
 • Blogging – beatblogging-eksempler, personlig blogging, hvordan promovere bloggen via communities etc.?
 • RSS??? Kan vi kalle det nytt selv om det har vært der lenge, siden så mange fortsatt ikke bruker det? Nyhetsvarsler osv?
 • Flickr og andre fotodelingstjenester. Litt om Creative Commons-lisenser og sånt, kanskje?
 • Podcasting
 • YouTube, Snutter og andre videodelingstjenester

4 Responses til “Nettverktøy for nybegynnere – hva bør de lære?”
 1. nina hanssen Januar 13, 2009
 2. Ingeborg Volan Januar 14, 2009
 3. Hans Petter Januar 14, 2009
 4. Pål Joakim Januar 21, 2009

Skriv svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *