Gravemaskinen trenger netthoder

Gravemaskinen er et prosjekt som skal bidra til mer og bedre journalistikk, og nå er den klar for en delvis åpen beta.

Av Anders Brenna

Denne helgen er Gravemaskinen åpent tilgjengelig for alle på gravemaskinen.no, men vi trenger flere betatestere med relevant kompetanse og bakgrunn til å teste systemet de neste 2-3 ukene. Ettersom NONA består av nettentusiaster med relevant kompetanse, håper vi at flere herfra logger på og bidrar med innspill.

Gravemaskinen er et nettbasert redaksjonelt IT-system som skal redde journalistikken! (Vi kan ikke stå med lua i hånden og si at vi skal forsøke å gjøre den 2-3 % bedre… ;-)

Systemet utvikles av undertegnede i samarbeid med Trondheimsselskapet Atbrox med tidligere Google-utvikler Amund Tveit i spissen. Alt utvikles på servere i nettskyen, og vi bruker algoritmer og diverse søketeknologi til å lage et system som skal bidra til mer og bedre journalistikk gjennom tre hovedområder:

* Redaksjonelt verktøy for gravejournalistikk
* Journalistisk analyse / redaksjonelt bokettersyn
* Plattform for inntektsbringende kommersielle tjenester

Førstnevnte er hovedvisjonen med systemet. Ved å la algoritmer analysere redaksjonelt relevante kilder, som f.eks. tidligere presseskriverier, pressemeldinger, årsrpporter, domsavsigelser, offentlige utredninger, store saksdokumenter og annet kildemateriale, skal journalister raskt få presentert de mest relevante redaksjonelle opplysningene i en sak. Dette skal gjøre de i stand til å ta en rask vurdering, for så å jobbe videre med saken på tradisjonelt redaksjonelt vis.

Denne delen av systemet inkluderer blant annet systemet Sitatsjekk, som nå er tilgjengelig for iPhone og Android. Vi har også fått på plass pressemeldingene til regjeringen, og har så vidt begynt på blogger. Andre kildetyper vil bli lagt til etterhvert som systemet modnes.

Webgrensesnittet til Gravemaskinen som nå åpnes for betatestere er primært et system for å analysere journalistikken som gjøres. Istedenfor å bare lenke videre til søkeresultater, samler vi opp innholdet og strukturerer det. Det gjør det blant annet mulig å se hvilke kilder som brukes, hvem som skriver mest om et fagfelt, samt hvem som bare skriver notiser eller alt for lange artikler *host* *host*.

Bruksområdene er mange, og det kommer flere etterhvert. Vi har blant annet en ambisjon om å bruke denne delen av systemet til å levere en analyse til Mediestøtteutvalget etter sommeren. Hvis andre brukere også kan bruke Gravemaskinen til å undersøke problemstillingen med andre vinklinger enn vi har tenkt på, så håper vi de også får glede av dette.

Det tredje satsingsområdet er området der vi håper å bidra til bedre økonomi i nettavisene og andre digitale mediesatsinger. Ved å indeksere, analysere og strukturere opp faktaopplysningene i innholdet, kan vi legge fundamentet for nye tjenester som medebedriftene kan selge som abonnementstjenester eller integrere med f.eks. iPad-applikasjoner.

Denne plattformfunksjonaliteten er klar til å brukes allerede nå, men her er det noen begrensninger som er veldig viktig for oss. Vi lager ikke Gravemaskinen for å snylte på pressens innhold, men for å bidra til bedre journalistikk. Vi må derfor begrense hvem som får tilgang til hva når det lages tjenester, slik at det er de som eier innholdet som kan bruke sitt eget innhold. Her har vi en plan, men den blir litt for omfattende å gå gjennom her.

Slik ser forøvrig webgrensesnittet ut (klikk på bilde for å se en større versjon av det):

De som er interessert, kan sende meg en e-post (abrenna@gmail.com),og oppgi sitt brukernavn på Twitter. Vi bruker det til å autorisere brukerne som får tilgang.

Se også sitatsjekk.no for mer informasjon og diverse eksempler. En screencast kommer så fort vi rekker å få det på plass. :-)

De som bare vil ta en titt mens den åpne betaen pågår kan gå direkte til gravemaskinen.no.

Mvh
Anders Brenna
Medieutvikler
NONA-medlemA

Skriv svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *