Akterutseilte medier, vedvarende endring og hva vi kan lære av historien

Robert Picard var på en snarvisitt i Oslo for å snakke om hvorfor mediene sliter med endring denne uken. Som vanlig var det mye bra tankeføde det informasjonstette foredraget han leverte.

Picard, en av verdens ledende medieøkonomer og for tiden forskningsdirektør på Reuters Institute i Oxford, dekket et stort og sammensatt tema i foredraget  han holdt for BI og NONA denne uken.

To av kjernespørsmålene: Hvorfor er medienes tradisjonelle forretningsmodell utfordret? Hvorfor er de så trege med å omstille seg?

Her er noen av de tingene jeg noterte meg fra foredraget:

Den siste århundrets grunnleggende foretningsmodell, basert på at så mange som mulig leser det du skriver, fungerer ikke lenger for mediene. Den var basert på tre ting som ikke lenger eksisterer:

  • Massepublikum
  • Monopol på distribusjonsplattformer
  • Informasjonsasymmetri

Den fungerer ikke fordi massepublikumet ikke finnes lenger. Du kan kanskje telle publikum i millioner, men det utgjør allikevel sjelden mer enn 30 eller 40 prosent av et marked og inntektene fra dette markedet er omtrent 70 prosent av hva det en gang var.

Hvis du ikke har distribusjonsmonopol så endrer det prismodellen

Robert Picard på BI. Foto: Kristine Løwe

Alt dette endrer seg i bakgrunnen og er grunnen til at vi har så store problemer i dag

Annonsering er i nedgang. Internett er bedre på distribusjon. Schibsted har på en eller annen måte skjønt det

Merkevareannonsering er også i endring

En utfordring er hvordan mediene skal genererer mer innekter hvis vi ikke lenger får de fra annonser. Forbrukere har aldri betalt det koster å produsere nyheter fordi vi var fornøyde med å la annonsørene ta seg av de kostnadene.

Det vi ser i musikkbransjen nå er at live-opptredener støtter platesalg, mens det pleide å være omvendt  – kanskje det er noe å lære for medieindustrien her.

Hvis du snakker om penger og hvordan tjene dem har du problemer, for hvis du har den rette modellen trenger du ikke å bekymre deg for penger. De som bare fokuserer på inntekter spør feil spørsmål.

Hvis du starter en forretning i dag er du nødt til å ha en forretningsplan. Medienes problem er at de har eksistert i flere hundre år og aldri hatt en forretningsplan.

Mediene er også i problemer i dag fordi de produserer veldig lite originalt innhold, mye av det de publiserer er bare redigert materialet som saker fra telegrambyråene.

All vår markedsføring er fokusert på å skape et størst mulig publikum, ikke på å skape en relasjon til eksisterende abonnenter. Undersøkelser viser at graden av interaksjon rundt innhold øker verdien og styrker forholdet mellom leser og mediet.

Mediene må utvikle en dynamisk forretningsmodell: ikke forandre alt på en gang, men må forholde seg til vedvarende endring.

Media er skikkelig dårlig på versjonering. Hvorfor ikke ha flere forskjellige versjoner på nett med forskjellig terskel? En versjon for de helt unge,  en for de eldre osv.

Mediene opplever stadig økt konkurranse. For eksempel går  mange bilforhandlere i amerikanske storbyer nå sammen og lager sine ene nettsider hvor de selger biler, noe som tar bort annonser fra avisene

2/3 av nettinntektene går til de topp ti nettsidene i hvert land

Forbrukeradferd forandrer seg mye saktere enn teknologien

Jeg har bevisst utelatt en del av det han sa om medienes dårlige omstillingsevne og hva vi kan lære av historien, fordi jeg har blogget mer utførlig om dett på min personlige blogg, se: «The Media Industry: Stuck in a rut of daily chaos»

Picard var også i Oslo i fjor og holdt et foredrag hvor han berørte noen av de samme temaene. Se også den av Kampanje-artiklene jeg skrev i den forbindelse som er på nett for mer om masse- og nisjemedie og behovet for versjonering.

Ine T. Gransæter tvitret også live fra årets foredrag, og fanget opp mange gullkorn, her er noen av de:

#Picard etterlyser dynamiske prismodeller i media, som feks flyselskapene hvor ingen kunder betaler samme pris for et sete. #nona

#Picard: etablerte medieaktører har en tendens til å være mer opphengt i rutiner enn innovasjon, og gjentar heller det som virket før. #nona

#Picard: for å gripe mulighetene må man ta risikoer og være villig til å investere. Dette later til å være sjokkerende for media. #nona

#Picard: Trykk og distribusjon står for opptil 2/3 av utgiftene for mange papirpublikasjoner. Derfor kaster alle seg på digidistrib nå #nona

#Picard: de fleste aviser produserer bare ca 20% av innholdet selv. Resten kommer fra bilde- og tekstbyråer og klippsaker etc. #nona

#Picard: journalister sliter med å forstå forretningsmodeller fordi de er så drillet i at jobben deres er å bygge oppunder demokratiet #nona

#Picard: det overrasker meg hvor uforberedt mediefolk er hver gang det er en økonomisk nedgang i bransjen med 7-10 års mellomrom. #nonaVi har mye å lære av historien. Her: byste av Reuters grunnlegger, fra Reuters Institute, Oxford.

No Responses til “Akterutseilte medier, vedvarende endring og hva vi kan lære av historien”

Skriv svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *