Referat: Er det rom for nye nettaktører i Norge?

Nyskapning på nett, er det mulig for ikke-etablerte aktører å skape nye, bærekraftig virksomheter med utgangspunkt i det?

Det skapte store reaksjoner da Fritt Ord kunngjorde hvem som hadde fått midler fra det nye bloggstipendet, som skal bidra til å utvide meningsmangfoldet, i fjor. Vi skal ikke prøve å puste liv i akkurat den debatten, men heller se på hvilke tanker en del av de som fikk tildelt midler har gjort seg om hvordan de skal lykkes.

I panelet for NONA-møtet 27. januar:

Arne Krumsvik, medieforsker, tidl medieleder

Oliver Orskaug, gründer, Reiselivsavisen, tidl Dagbladet

Morten Øverbye, günder, Desk, tidl. Dagbladet

Elisabeth Breien Ellingsen, gründer, Bloggeriet, tidl VG

Maria Gjerpe, blogger (Marias Metode og Tidsskriftets blogg), lege og pasient

Utdeling av stipender fra fritt ord til etablering av nye nettsteder: Hvor vanskelig er det å starte et nytt nettsted i lille Norge? Hvordan kommer de nye nettstedene til å bygge opp virksomheten sin?

Morten:

Uvant å fortelle om et nettsted som ikke er bygget. Vi har snakket mye om Newsmill og Huffington Post og Pro Publica. Det vi skal bygge er en blanding av disse og noe helt nytt.

Et nettsted for egne journalistiske prosjekter og en plattform for bloggere som brenner for noe og vil spre sine ideer. For å få til det, må vi bygge en motor og få trafikk. Jobber med å snappe opp hva folk kommenterer på ulike sosiale medier. Egne og andre bloggere kan bidra til plattformen.

Oliver:

Har drevet Reiselivsavisen i 14 måneder. Til å begynne med var det en blogg, men tok det mer over i tradisjonelle nettavisformer. Intern avis for reiselivsindustrien. Tar betalt av leserne. Og folk betaler. Vi får inntekt fra første leser. Det var etter vi la om fra blogg til nettavis at annonsørene kom. Var vanskelig å komme gjennom hos annonsørene om man kom med en blogg.

Elisabeth

Hadde egenlig tenkt å lansere sidene i dag, men ble mandag 31 Januar. Fikk midler til bloggeriet, en politisk bloggportal som er tematisk redigert. Redigeres som en nettavis og linker rett ut til bloggene kombinert med feed fra folk som blogger om det samme temaet.

Hensikten med bloggeriet er å vise folk vei inn i bloggverden, og hjelpe folk å finne fram. Hjelpe bloggere med å sette dagsorden.

Maria Gjerpe

Skriver Marias Metode og er blogger, lege og pasient. Blogger også for Tidsskriftet for den Norske Legeforening. Pengene skal gå til å utvikle innhold, samt å ta innholdet ut i verden. Begynte å blogge i august 2009, etter at hun fikk en diagnose og fikk beskjed at hun ikke kunne bli frisk. Tydde til nettet. Ble overrasket over pasienters makt og avmakt mot helsevesenet om man blir langtidssyk. Som lege og pasient kan jeg se systemet fra begge sider.

Arne

Folk som har noe på hjertet og flinke til å finne ut av hvordan man kan formidle det. Men produktutvikling og forretningsutvikling er to forskjellige ting. I realiteten har de fleste som tjener penger en dominerende posisjon og kan sette den prisen de vil.

Skal du tjene penger: Glem annonser og brukerbetaling, men sats på å bygge deg selv opp som merkevare og ta betalt for at folk vil høre på deg.

Kristine:

Hvordan skal dere få lesere?

Morten

Ved å skrive om det folk er mest opptatt av akkurat nå.

Oliver

Usikker på om det var rett å ta betalt. Analyserte konkurrentenes saker gjennom tre år. Nesten ingenting var unik reporting. Satset på å bli bedre på nyheter i bransjen. Fant det er riktig å ta betalt fra dag 1. 500 betalende etter seks måneder.

Elisabeth

Grunnen til at jeg ville lage dette, var at jeg synes dette var noe som manglet i Norge.

One Response til “Referat: Er det rom for nye nettaktører i Norge?”
  1. MariasMetode Februar 2, 2011

Skriv svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *