iPad: Hva har vi lært et år etter? (referat fra NONA-møte 27/10)

Hvis NONAS iPad møte i november 2010 var et vekkelsesmøte, var oppfølgermøte i november 2011 en langt mer sober affære.

I 2010 ble NONAs iPad-møte så stappfullt at vi hadde ventelister.

Inntektsdrømmene var store og entusiasmen til å ta og føle på, men Dagbladets Jan Omdahl inntok rollen som djevelens advokat.

Et år senere var det nettopp Omdahl som var ordstyrer for oppfølgermøtet, og han åpnet med å lese fra invitasjonen til møte i 2010:

I den skrev vi at vi hadde valgt et møtelokale som stod i stil med inntektsdrømmene, nemlig møterom Gerhardsen på Grand Hotel. Det lå kanskje en passende metafor i hvordan iPad-møtet hadde bevegest seg fra toppetasjen på Grand i 2010 og ned i kjelleren i VG Huset, til VG Auditoriet, i 2011, påpekte Omdahl.

Dette er mine løse og tilfeldige notater fra møtet:

VG

Jo Christian Oterhals, digital direktør i VG, åpnet møtet med blant annet å si at han var helt sikker på at iPad ikke var noen gavepakke til mediene da den ble lansert, siden han visste at Jobs ikke var spesielt glad i å lese.

Men i dag ser VG helt klart at de som har et nettbrett bruker det ekstremt mye og er svært aktive konsumenter av medier. På mobil under ett, altså smartmobil og nettbrett, ser VG en vekst helt uten sidestykke, og toppen var selvsagt 22 juli.

– Vi har aldri sette en sånn vekst på noen plattform som den vi ser på nettbrett i dag, sa Oterhals.

Han synes det var irriterende da A-pressens Pål Nedregotten tvirret at det ikke finnes ikke noe tabletmarked, bare et iPad-marked, tidligere samme dag som NONAs iPad-møtet.  Det hadde han nemlig akkurat skrevet den tittelen selv på en slide i presentasjonen sin:

92 prosent av de som surfer på tablet hos VG gjør det fra iPad.

Vi bør regne med å se 3-5 nye applikasjoner fra VG innen sommeren. Noen hybrid-apps, dvs apps som tilpasser seg automatisk om du bruker iPad eller iPhone.

2/3 av trafikken går gjennom apps for iPad/iphone, 1/3 via browser

VG+ leserne er stortsett menn og tjener godt

iPad har i stor grad blitt et morgenprodukt, noe man leser ved frokostbordet eller før man står opp.

– Det er morsomt å jobbe i mediebransjen fordi det  sikkert er den mest selvplagende bransjen av dem alle. Jeg tror vi er for selvkritiske hvis vi tror at vi skal treffe innertieren på første forsøk. Rovio lagde 49 spill før det traff blink og fikk det til med Angry Birds, påpekte Oterhals.

DN

Bjarne Dramdal Erichsen fra  Dagens Næringsliv begynte med å si at da DN lanserte et produkt for iPad først lanserte de det de kalte en «møkka-app», bare for å få ut noe til å begynne med.

– Så lanserte vi det vi kaller «DN-app 1.0» den 15. september i år. Det vi har lært er at det koster ganske mye å lage en iPad-app som gir leserne noe ekstra, sa han.

Dagbladet

Omdahl introduserer Svein Ove Bakke fra Dagbladet som en som har skrevet en prosjektopgave på BI med den mest nerdete tittelen noensinne, nemlig:  «Shiny appy, people»

– Jeg var opptatt av å se om det var noe mønster i den store optimismen om iPad som et middel til å ta betalt for innhold, forklarte Bakke.

Han la til at han hadde en tese om at det var den gamle papirgubben som har den største optimisten på nettbrett.

– Torry har sagt at VG har råd til å ta lodd, underforstått hadde råd til å eksperimentere med løsninger for iPad. DBs situasjon har vært mye mer anstrengt på det feltet, fortalte han.

Omdahl spurte om det i klartekst betydde at  Dagbladet har latt VG gjøre researchen  før Dagbladet hoppet ut i det.

Bakke  fortalte at han abonnerer på hifi-blader, vanity fair og new yorker magazine som egentlig er ganske flate iPad-utgaver, det er bare billigere enn å kjøpe de på papir og de gir ham noe litt på siden det daglige nyhetsbildet. Han bruker masse penger på spill og sånn for barn og kjenner på en stor betalingsvilje for det, datteren er tre, men ikke noe behovet for å kjøpe VG og Aftenposten på iPad.

Stine Camilla Bjerkestrand. Jobber til daglig som utviklingsredaktør hos Tidsskrift for den norske legeforening, men har også skrevet prosjektoppgave om norske medier på iPad på BI.

Bjerkestrand mener medienes iPad-apper stortsett er lite nyskapende.

– Det kan være at noe vil lykkes med nesten pdf-aktige versjoner på iPad, fordi de bare er så mye lettere tilgjengelig og så mye billigere enn papirutgaver (som Omdahl og Bakke var inne på  i forhold til utenlandske nisjemagasiner), men jeg tror ikke noen norske nyhetsmedier vil lykkes med det konseptet, sa hun, og refererte til at nisjemagasinene som ble omtalt var spesialiserte på en måte nyhetsmediene ikke var.

Les Bjerkestrand om Bretteldoradoet som uteble her.

Tore André Godager, Egmont Hjemmet Mortensen

– Vi  har hatt fire-fem iPad-utgivelser nå, delt likt mellom menn og kvinneblader. Jeg synes longtaileffekten er veldig spennede. Det vi ser er at vi kan gi ut noe på iPad og ha inntekt på det i flere år, ikke bare en uke som hos Narvesen. Men vi må kanskje se på nytteverdi, på ting som ikke er  tidsavhengig som forskjellige guider og sånn, påpekte han.

De har også lagd spill-apps for barn og det går veldig bra.

Mediehuset har opplevd at det er vanskelig å finne annonsører som er interessert i å annonsere i et produkt som er i en så tidlig fase som iPad.

De har testet forskjellige publiseringsløsninger som Woodwing etc for å se hva som fungerer best.

Skriv svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *