Breivik-rettsaken: Slik dekker legger de opp live-dekningen (referat)

VG Nett har utviklet en ny live-løsning spesielt for Breivik-rettsaken, NTB vil levere ordrette referater og ifølge NRK er mediene påfallende enige om de etiske vurderingene i forkant av rettsaken.  

Det blir sannsynligvis et mediesirkus uten like når Breivik-rettsaken begynner mandag.

I den forbindelse vil vi helt sikkert se nettaviser presentere nye måter å organisere live-dekningen sin på, og denne uken stilte tre av de til NONA-møte for å presentere litt av tankene i forkant.

Dennis Ravndal og Dan Kåre Engebretsen fra VG Nett presenterte en helt ny live-løsning som er utviklet spesielt for rettsaken.

Tidligere har VG Nett pleid å bruke Coveritlive (CIL) med et videobilde på toppen for å dekke store nyhetssaker, som Japan-jordskjelvet og prinsebryllupet i London, live. Men på NONA-møtet kunne de vise frem et nytt produkt, som hadde soft-launch dagen i forveien,  som VG Nett har utvikla selv. Denne har de snakket om å lage lenge, ettersom CIL var en ad hoc løsning, men fant ut at rettsaken var en fin anledning til å lansere det nye live-vinduet.

Det er et egenutviklet verktøy hvor folk kan sende inn kommentarer og spørsmål, men disse forhåndsmodereres (noe som også var tilfelle med CIL). Brukerne må dessuten logge seg inn, VG Nett har erfart at det gir bedre resultater.

– I likhet med andre redaksjoner kommer vi til å sitte flere steder og ha livedekning fra flere steder rundt tinghuset. Det er såpass trangt om plassen at det blir en utfordring, sa de.

TV2 er blant de som har flest akkreditert, rundt 200. VG har 87 kreditert og vil ha en stor TV-produksjon, i alle fall stor i web-tv sammenheng.

Live-vinduet har flere forskjellige kolonner. Ravndal sa at det han er mest spent på det som skal være et direkte referat.  – Det blir den største utfordringen, vi må gjengi meningsinnhold på en god og forsvarlig måte, sa han.

Engebretsen forklarte, etter spørsmål fra salen, at de holder på å lage en mobilversjon av live-vinduet, men PC-versjonen fungerer på nettbrett

– Det var mye som ble testet i går og vi var litt forsiktig med frontinga av det på grunn av det, men erfaringene er gode  – og så var det en del sånne småbugs som er lette å luke ut, men vi jobber på spreng for å gjøre verktøyet best mulig, sa han.

En av mulighetene de har tenkt å få inn er å kunne spole frem eller tilbake i tid i hele dette livevinduet.

– Det første suksesskriterie er at det ikke krasjer. Vi tror ikke dette er det som kommer til å være trafikkdrivende – det kommer til å være et viktig tilleggselement for de som er spesielt interessert og et sted vi kan hente ting fra, sa de.

Se mer om VG netts dekning her.

Ole Kristian Bjellaanes i NTB sa at NTB helt klart er blitt utfordret på det å produsere lynraskt med fremveksten av nye medier.

– Men det viktigste for oss er å være serviceorgan for våre kunder og vi har mye god erfaring med store desker rundt en rettssak som skriver kjappe, korte referater som senere kobles sammen.

NTB vil ha en kontinuerlig dekning, og vil også ta opp rettssaken for å skrive et helt presist referat fra den.

– Når Dennis snakker om et tilnærmet ordrett referat, skal vi ha et helt ordrett referat. Men vi kommer ikke til å gjøre dette simulant. Vi kommer til å tape rettssaken. Vi vil ha tre personer som vil sitte på Bristol og ta opp hele eller i det minste det meste av rettsaken. Dette sender vi ut i bolker og så limer vi det hele sammen til det komplette referatet på slutten av dagen. Det er kanskje ikke den mest moderne måten å gjøre det på, men det er dette som er mest etterspurt blant kundene våre. Vi har jo da en 30-40 reportere som skal gjøre alt det andre av reporting rundt dette, men dette med ordrett referat er en tjeneste som er etterspurt, fortalte han.

Det er ikke vanlig å stenografere fra norske rettssaker, men NTB kommer altså til å ta opp rettsaken Dessuten kommer de til å hente inn en sine gamle trofaste reportere, Skjalg Fremo, til å gjøre dette – hans referater har faktisk blitt brukt i historieskriving før.

Les mer om dette i saken Journalisten skrev om Fremo i etterkant av NONA-møtet.

Frank Gander, NRKs frontredaktør, påpekte fra salen at dette er ikke første gangen en rettsak stenograferes, VG leide inn seks stenografer og sekretærer under Orderud-saken. Se mer om NRKs livesenter for dekning av Breivik-saken her.

NRKs nyhetsredaktør Stein Bjøntegård påpekte at «vi som har jobbet i mediene lenge har vel aldri hatt en sånn sak hvor vi har diskutert så mye etikk – og det som er det mest påfallende er hvor enig vi har vært».

– En rettsak er jo til for at tiltalte skal slippe til med sin forklaring osv. Det problematiske blir det som er knyttet til persondetaljer og familie – og det problemet kommer fort og kommer hele veien. Hvis vi skulle gjort det NTB gjør bare direkte, ja det ville vært neste umulig. Men det gjelder jo akkurat det samme: På TV og radio vil vi sitte å kommentere dette direkte, sa han.

Bjøntegård presiserte at hvis Breivik sier at han hadde som mål å drepe Gro Harlem Brundtland så må mediene også referere det. Men hvordan kula gikk gjennom den og den, eller den og den ba om nåde – da må vi passe oss. Vi har snakket sammen ganske ofte i mediene, og det er ingen som synes at det dreier seg om å strekke strikken lengst mulig, påpekte han.

Twitter-oppdateringene fra NONA-møtet finne du her. Og så blir det spennende i dagene fremover å se mer om hvilke live-løsninger de forskjellige nettmediene har valgt. Se mer om Aftenpostens livedekning her.

No Responses til “Breivik-rettsaken: Slik dekker legger de opp live-dekningen (referat)”

Skriv svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *