Twitter-dekningen av Breivik-rettssaken vekker oppsikt

Full Twitter-dekning, null kringkasting: Internasjonal medier er like forundret som mange nordmenn over en rettssak som dekkes fortløpende med 140 tegns oppdateringer – og stiller spørsmål ved etikken.

«Å tvitre Breiviks forklaring fjerner nødvendigvis mye av konteksten fra det. Vi mister den audiovisuelle konteksten en direkte kringkasting ville gitt, og jeg vil hevde at selv de beste live-tvitrerne ikke er i stand til å formidle forklaringen verbatimt,» skrev Daniel Bennett på bloggen til Index of Censorship sist uke.

Bennett blogger også for Frontline Club, og hans personlige blogg, Mediating Conflict, er også verdt å følge.

Journalism.co.uk fulgte opp med en mer omfattende sak om noen av de etiske problemstillingene rundt å dekke Breivik-rettssaken fredag, hvor bla Jon-Wessel Aas, Trygve Monsen og jeg er intervjuet.

The Guardians Helen Pidd, som dekket rettsaken live fra Oslo sist uke, har problematisert Twitter-dekningen og beskrevet diskusjonen hun hadde med redaksjonen sin om dette. I dag følger Guardians leserredaktør Chris Elliott opp med et skjevt blikk på Twitter-dekningen fra rettsaken (han beskriver også diskusjonen internt i Guardian).

Selv har jeg blant annet fulgt Paul Brennan, Tryge Sørvåg, Helen Pidd og Trygve Monsens Twitter-dekning fra rettssalen i uken som gikk.

Alle har gjort en kjempejobb, men det gjør selvsagt vondt å lese en del av oppdateringene – og aller helst skulle jeg sett Breiviks forklaring med egne øyne. Jeg tilhører de som føler et behov for å vite mest mulig for å kunne legge saken fra meg, det gjelder ikke bare Breiviks grusomme gjerninger men alle ting som berører meg sterkt, men jeg har full forståelse for de som helst ikke vil vite noe som helst.

Uansett er det mange store, etiske spørsmål her, og det er mange som har skrevet godt om hvorvidt rettsaken burde vært kringkastet live eller ikke.

Spesielt synes jeg Ingvar Ambjørnsen og Roy Jacobsen skriver godt om dette.

Espen Egil Hansen, Tor Strand, Gunnar Stavrum er blant redaktørene som har forsvart retten til å kringkaste godt, mens Journalisten Helge Øgrim lister opp mange vektige grunner mot.

NRK melder at de som vil sannsynligvis vil kunne se Breiviks forklaring med egne øyne om ett år, ettersom Riksarkivet åpner for at de kan tilgjengeliggjøre opptak for de som møter opp hos dem personlig da.

Les også:

Hva synes du?


Skriv svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *