Geir Larsen – Årets netthode 2012

Geir Larsen

VGs Geir Larsen fikk prisen ”Årets netthode” tildelt på NONA12-konferansen. ”Årets nettsak”, den andre gjeveste prisen, gikk til NRKs prosjekt Terrortwitter.

Geir Larsen har vært med omtrent helt siden nettavisenes start i 1995, og utmerket seg som en nøkkelperson bak en rekke av VG Netts nyvinninger opp gjennom årene.

”Han har virket i kulissene. Mange vet ikke hvem Geir Larsen er, men alle har sett noe han har laget,” heter det blant annet i juryens uttalelse.

Videre sier de om prisvinneren: ”Han utviklet de første søkbare skattelister på nett. Han står bak databasebasert nettavispublisering, og også VGs første publiseringsplattform for mobil. Videre har han utmerket seg med å utvikle statistikkverktøy for nettpublisering journalister forstår og lar seg inspirere av. I forlengelsen av det har han fått frem mer faktabaserte beslutningsrutiner for nettredaksjonen han jobber i. Geir Larsen er også et glitrende eksempel på potensialet som kan bo i de som virkelig kan kombinere teknologi og journalistikk,” sa juryen da prisene ble delt ut på NONA12-konferansen.

NRKs Terrortwitter fikk prisen ”Årets nettsak”, som ligger på www.nrk.no/terrortwitter. NRK fikk ut 244.034 meldinger fra Twitter som var sendt i forbindelse med terroren som rammet Oslo og Utøya 22. juli 2011. Twitringen dekker handlingene og de første påfølgende dagene.

NRKs Terrortwitter

”Terrortwitter kombinerer det store bildet og de personlige historiene under og etter terrorangrepet. Et stort og komplekst materiale er analysert og formidles effektivt. Materialet er fra sosiale medier, og i formidlingen utnyttes mulighetene som ligger i digital publisering og presentasjon,” uttaler juryen.

”Terrortwitter er bygget på et representativt materiale som i utgangspunktet er fem ganger større enn Leo Tolstojs episke roman Krig og fred. Utvalget av meldinger er satt sammen slik at det gjennom noen dager viser hendelsen, spredningen av nyheten, meldinger fra Utøya, svar fra familien, meldinger fra de som forsøker å hjelpe, og stemninger som støtte, vantro,  sinne, håpløshet, samhold, omsorg og håp,” beskriver juryen.

”Hederlige omtale” gikk til fire nettprosjekter:

viglemmerikke.no er Dagbladets digitale minnebok etter terroraksjonen. Den fikk hederlig omtale for sitt rosebilde, der Eirik Urke har satt sammen tusenvis av leserbilder fra begivenhetene til en rose. Videre er begrunnelsen at den digitale minneboken har greid å ta vare på og formidle stemningen fra disse dagene på en unik måte. Det er fire innholdselementer: kondolanseprotokoll, lesernes minnebrev, animasjon med bilder fra hendelsene, og det nevnte rosebildet. Dette er samlet sett digital presentasjon på sitt ypperste.

NRKs valgomat for kommunevalget i 2011 er langt mer omfattende enn de tradisjonelle valgomatene vi er blitt vant med i digitale medier når det er valg. NRK tok den helt ut. Her kunne brukerne få hjelp til å vurdere sine politiske preferanser på lokalnivå i alle kommuner, og for samtlige lister. Dette er et godt eksempel på hvordan ny teknologi kan brukes til å utvikle helt nye former for servicetjenester i redaksjonelle medier. Tjenesten slo godt an, og ble brukt 810.000 ganger i løpet av fire uker.

”Ødelagt i helsevesenet” var et redaksjonelt prosjekt i VG der de bruker styrken i digitale medier til å ta case-journalistikken til nye høyder. Utgangspunktet var de 2000 som dør, og de 15.000 som skades hvert år, som følge av feilbehandling på norske sykehus. Gjennom egen systematikk, med digitale verktøy, startet de saken med 40 case. Så bidro leserne med 554 historier. Det er lett for myndigheter å bortforklare kritikk basert på ett enkelt case, men ikke dette massive omfanget. Behandlingen av slikt stoff krever stor nøyaktighet og omstendelig moderering. Det er også et godt eksempel på samspillet mellom papiravisen og de digitale medier.

Overvåkingsbildet ABCnyheter delte med alle medier, i Norge og internasjonalt, fikk også hederlig omtale. Det viser terroristen iført falsk politiuniform gående på åpen gate i Oslo med våpen i hånda, tatt av overvåkingskamera like etter at bombebilen ble plassert utenfor Høyblokka i regjeringskvartalet. Bildet er helt unikt, og det eneste som er publisert av terroristen mens handlingene pågår. Her lot ABCnyheter saken være større enn alminnelig konkurranseskikk, og delte bildet med alle – mot at deres logo ble beholdt på bildet. Dette gjorde bildet til et ikon fra terrorhandlingene.

40 kandidater var nominert til årets priser. NONAs styre var jury. Enkeltmedlemmer ble utelukket fra diskusjoner om prosjekter der de var inhabile.

No Responses til “Geir Larsen – Årets netthode 2012”

Skriv svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *