Guide: IFTTT – nå kan internett jobbe for deg

Tjenesten IFTTT er like enkel som den er genial. Her samler du alle dine kontoer til en rekke ulike sosiale medie-plattformer på nett (52 69 er foreløpig støttet). Når du har samlet alle disse “ingrediensene” kan du begynne å leke på kjøkkenet. Resultatet blir både smakfullt og effektivt. Her kan du lese hvordan og hvorfor.

Gjesteblogginnlegg fra Ståle Bjørlykke Grut, kommunikasjonsstudent i Volda og netthode hos NRK Beta. Innlegget ble opprinnelig publisert på Ståles egen blogg i fjor. Denne uka oppdaterte IFTTT tjenesten til å igjen inkludere Twitter. Derfor synes vi denne lille guiden til hvordan du kan få internett til å jobbe for deg har fått ny aktualitet.

IFTTT står for “If [this] then [that]”, eller på kjeitete norsk: “Hvis [det], så [dette]”. Det betyr kort fortalt at hvis [Du favorittmarkerer et bilde på Instagram] så [lagres en kopi av bildet i en mappe på Google Drive]. Du skjønner sikkert tegninga videre, for i klammene kan du sette inn nesten alle tenkelige plattformer. Pinterest, bit.ly, epost, Evernote og mange, mange flere kan nå knyttes sammen for å utføre automatiserte handlinger. Disse kan du inkorporere i din arbeidsflyt for maksimal effektivitet.

Det første du gjør er å lage deg en konto på tjenesten, noe som er såre enkelt. Når du er inne vil du få opp en oversikt over alle kanalene du nå kan knytte til kontoen din. Her bør alle dine muligheter begynne å demre.

Etter du har aktivert noen kanaler for å komme i gang, kan du ta en titt på de eksisterende handlingene, eller recipes, som det heter hos IFTTT.

Her kan du for eksempel søke etter to tjenester du ønsker å kombinere. Som to av mine favoritter, Instagram og Dropbox.

Resultatet er 875 treff, hvorav mange er duplikater. Dette er fordi mange har laget samme oppskrift, men også fordi det finnes ulike “triggers” som støttes hos de forskjellige tjenestene, og gjør at de oppfører seg ulikt. På Instagram kan man knytte følgende handlinger opp mot IFTTT:

 • Hvis du liker et bilde
 • Hvis du laster opp et nytt bilde
 • Hvis du laster opp et nytt bilde med en #Emneknagg du forhåndsbestemmer
 • Hvis noen laster opp et bilde med en #Emneknagg du forhåndsbestemmer
 • Hvis en forhåndsbestemt @bruker laster opp et bilde
For Google Drive er følgende handlinger tilgjengelige for IFTTT:
 • Last opp fil fra en URL
 • Lag et nytt dokument
 • Legg til i et eksisterende dokument
 • Legg til rad i et regneark
Her er altså kombinasjonene mange, og mulighetene enda større. For å eksemplifisere har jeg tatt med noen av mine favoritter.
Denne lagrer alle tweetsene du merker som favoritt på Twitter i et regneark på Google Drive. Slik ser det ut i den andre enden. Det ser kanskje ikke like stilig ut som å lagre bilder, men potensielt et kraftig verktøy for å sortere og søke i aktivitet fra sosiale medier:

Denne er smart for deg som f.eks administrerer en Facebookside for en virksomhet som også har en konto på Instagram! Her kan du automatisk poste bilder som har en gitt #emneknagg, eller en rekke andre handlinger som er begrenset fra Instagram-appen på din smarttelefon.

[Les også min guide til hvordan virksomheter kan bruke Instagram.]
Om du bruker den supre tjenesten tidligere kjent som Read It Later Pocket kan du nå automatisk få artiklene du har lagret for senere lesning som PDF-filer i Dropbox.

Eller hva med denne?

De fleste handlinger skulle allerede være tilgjengelig, men finner du ikke akkurat den oppskriften du ønsker, eller vil skreddersy den, kan du lage den selv. Det er rimelig enkelt.

Slik lager du en egen oppskrift!

I denne guiden kan du se hvordan bilder lastet opp på Instagram med en hashtag kan legges inn i en Storify-oppsummering automatisk.
Start med å trykke på “Create” i toppmenyen, da kommer du hit. Her velger du din første “trigger”, den utløsende faktoren i din handling.
La oss si at vi velger Instagram som basis for denne handlingen. Det er lekende lett, bare trykk på ikonet!
Velg den handlingen som passer best med det du vil gjøre. I dette tilfellet velger vi “New photo by anyone tagged”.
Skriv inn emneknaggen du ønsker å hente ut fra Instagram. Vi forsøker oss med #GKFolk.
Da er vi ferdige med første del av handlingen. Trykk på “that” for å gå videre.
På nytt velger du kanal for det som skal skje, i dette tilfellet Storify. Klikk på ikonet for å komme videre.
Storify støtter to “triggers”, enten kan du legge det til i en historie direkte, eller generere et nytt utkast. Vi velger det første i dette tilfellet.
Videre bestemmer du hva som skal bli med av metadata fra den første “triggeren”, som bildetekst, URL og brukernavn etc. Marker feltet og trykk på den blå pilen som dukker opp.
Slik ser det ut når du har lagt til noen felt.
Og vips så er oppskriften din ferdig! Da er det bare å lene seg tilbake, og vente til noen fyller opp Storify-historien din.

Videre lesning:

So let’s take a closer look at triggers, actions, recipes and sharing your creations from within IFTTT.
 • When the Amazon Free Android App of the Day is posted, send me an email
 • Email me an invite when a new startup is featured @betalist
 • When a new book is added to Kindle Top 100 Free E-books, send me an email
 • When Facebook profile picture changes, update Twitter profile picture
Buffer: Schedule Facebook status updates, tweets, and LinkedIn updates. I believe in the near future more will be added, and this will create more opportunities for us to leverage Buffer further.
IFTTT: We can create tasks that are executed whenever predetermined triggers are set off. Tasks that users create and share for public use is called recipe.
Lykke til og bon appétit!

Denne guiden, samt tusen røde #FFNor’er, er dedisert til @Herdis som introduserte meg for IFTTT.

One Response til “Guide: IFTTT – nå kan internett jobbe for deg”
 1. Mats Bleikelia September 20, 2013

Skriv svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *