Seks ting du bør merke deg om ungdommers mediebruk

To ungdommer som går på medier og kommunikasjon på Horten videregående skole begeistret og opplyste salen på Gull&Gråstein, den journalistfaglige konferansen for lokalmedier på Østlandet.

Mirielle Larsen og Bendik Hansen mener selv at de nok er mer opptatt av nyheter enn den gjennomsnittlige 16-17-åring. Deres egen fortelling om hvordan de får nyheter i hverdagen bør derfor være interessant for mange som jobber med medieutvikling. (Punktene nedenfor er basert på deres egne poenger fra scenen på Gull&Gråstein, ikke på aktuell forskning eller statistikk.)

1) Mobilen er inngangsporten.

Det første 17-åringen Bendik gjør om morgenen, er å scrolle gjennom ulike nettjenester via mobilen. Den lille skjermen er den viktigste kanalen for all slags informasjon.

2) Sosiale medier er den fremste nyhetskilden

Lenker venner og kontakter deler på Twitter, Facebook og blogg.no er den viktigste kilden til nyheter for de to ungdommene. Bendik hører også en del på radio. De oppsøker sjelden nettaviser utover VG eller Aftenposten – selv om de to medieelevene sier de føler et visst ansvar for å holde seg oppdatert om samfunnet og innimellom går til nettaviser på grunn av det.

3) Konteksten fra venner tilfører verdi

Den viktigste grunnen til at Mirielle Hansen leser nyhetssaker, er konteksten hennes venner har utstyrt lenken med når den deles på Twitter eller blogg. Det får henne til å klikke på lenken.

4) De ser lite på tv

Bendik ser lite ordinær tv, og det han ser er først og fremst lenker han får anbefalt av andre. De to ungdommene mener at svært få av deres venner ser Dagsrevyen eller andre nyhetssendinger regelmessig.

5) Twitter er yngre enn vi tror

Ungdommene oppgir at Facebook mister popularitet og at de foretrekker Twitter som kilde til nyheter. “Da slipper jeg tanter som skriver hele noveller som statustoppdateringer,” som Bendik uttrykker det. Han har brukt Twitter i flere år og setter pris på formatet der 140 tegn er maksimal tekstlengde.

6) Vennene bestemmer

Bendik og Mirielle er innstilt på at medievanene deres – og også bruken av sosiale medier – kommer til å forandre seg mye i årene som kommer. Facebook har mistet en del popularitet, Instagram og Snapchat er for tiden store, mens Twitter har hatt en nedgang i bruk etter at Snapchat kom og nå er på vei tilbake i ungdommenes hverdag. Det avgjørende for hvilken tjeneste de til enhver tid bruker, vil alltid være hvor vennene og nettverket deres er, mener de to ungdommene fra Horten.

One Response til “Seks ting du bør merke deg om ungdommers mediebruk”
  1. Celina Mai 7, 2016

Skriv svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *