6 artikler du bør ha lest denne uka

Ukas oppsummering av noe av det viktigste fra digitale medier.

Hvorfor gikk den videoen viralt?

Nå har de første forskerne begynt å studere hvilke mekanismer som får publikum til å dele en video eller artikler i sosiale medier. Les om forskningen og noen av funnene i New York Times. Les ellers Journalisten-redaktør Helge Øgrims kommentar om den amerikanske storavisens – nettopp – digitale utfordringer.

 

Du har rett til å bli «glemt» på internett:

Det sies at internett aldri glemmer, men EU-domstolen har nå slått fast at Google må slette lenker til sider som gir utdatert, personlig informasjon om deg. Les mer om dommen hos Mashable.

 

Ukraina-propaganda med manipulerte bilder:

Et manipulert bilde av et amerikansk SWAG-lag i New Orleans etter orkanen Katrina spres i Russland som «bevis» på at amerikanske leiesoldater er i Ukraina. Les mer om propagandabløffen hos Dagbladet.

 

Twitter godtar sensur i Pakistan:

Pakistanske twitterbrukere får ikke lenger se innhold som anses som blasfemisk eller umoralsk. Minst fem ganger sist måned har Twitter fjernet slike meldinger etter påtrykk fra det pakistanske byråkratiet, skriver New York Times.

 

Kort-korte meldinger i nyhetene:

Alle nettartikler trenger ikke være like lange. Noen kan til og med ha tweet-lengde. Og for å utnytte journalistene best mulig, bør nettstedene bygge plattformer som tillater dette, skriver Nieman Journalism Lab.

 

Hvorfor må avisene kutte?

Norske avisredaksjoner må gjennom drastiske nedskjæringer. Men kutter eierne for mye? Nei, mener tidligere Fredriksstad Blad-redaktør Truls Velgaard i denne kronikken.

Skriv svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *