Innsynskrav ble til database

Faksimile av papiravisen på lanseringsdagen. (alle andre saker har gått på nett bak betalingsmur (http://kommunal-rapport.no/tema/leverandorene)

Faksimile av papiravisen på lanseringsdagen. (Alle andre saker har gått på nett bak betalingsmur.)

Gjennom 428 innsynskrav avdekket Kommunal Rapport hvor mye 82.000 norske bedrifter har fakturert Kommune-Norge for. Det har også gitt fagbladet en unik database for å lage fremtidig journalistikk.

Av Henning Aarset og Vegard Venli

Kommunal Rapport er ikke som alle andre medier. Vi er et bitte lite flermedialt mediehus med en håndfull journalister som kun skriver om og for Kommune-Norge. Økonomi, innsynsrettigheter og datastøttet journalistikk er blant feltene vi har spisskompetanse på.

Journalistikken vår baserer seg ofte på datasett fra det offentlige. Om vi kan tweeke på offentlige tall og presentere det i verktøy som Tableau  eller Datawrapper blir vi hoppende glade. Det siste året har vi satset enda tyngre på dette området. Men noen ganger må vi først skaffe dataene. Det vi på huset kaller “leverandørprosjektet” er et eksempel på at vi har måte hente dataene selv, siden ingen andre har hentet det inn før oss.

Leverandørene

I korte trekk er leverandørprosjektet en gigantisk database over nesten alle bedrifter som leverer varer og tjenester til Kommune-Norge. (Krever abonnement)

I dag finnes det ingen offentlig oversikt over hvilke bedrifter som selger varer og tjenester til det offentlige, for hvor mye eller hva kommunene kjøper. Den forrige regjeringen snakket om å lage en oversikt, men den kom aldri. Derfor bestemte vi oss for å lage vår egen oversikt.

Oversikt

Skjermdump av grafikken over de 100 størst. Lagd i det digitale verktøyet Tableau Public.

Skjermdump av grafikken over de 100 størst. Lagd i det digitale verktøyet Tableau Public.

Allerede mars i fjor ble de første innsynbegjæringene sendt ut. Vi kontaktet samtlige av Norges 428 kommuner. Ikke uventet var det mange som ikke svarte, noen ga oss for dårlige data og noen nektet oss innsyn. Til slutt klarte vi å hente inn gode nok data fra 252 kommuner. Til sammen utgjør disse kommunene 72,7 prosent av landets befolkning. Så langt har vi klart å identifisere over 82.000 bedrifter som leverer varer og tjenester til kommune-Norge. I løpet av ett år har de minste bedriftene fakturert for noen få kroner, mens den desidert største har sendt fakturaer på til sammen 4,9 milliarder kroner til kommunene. Så vi har relativt god oversikt over hvem som handler med hvem og for hvor mye.

Mesteparten av dataene fikk vi i Excel-format, men også PDF ser ut til å være en favoritt i Kommune-Norge. Ikke alle kommuner greide å levere utfyllende informasjon om leverandørene. Noen hadde bare navn og ikke organisasjonsnummer. Ikke sjelden har kommunene også registrert feil organisasjonsnummer eller navn. Dette skapte i sum naturligvis en del utfordringer i importeringsfasen, men ingen ting er umulig selv om det krevde en del manuelt arbeid.

Samtidig som vi opprettet leverandørdatabasen lastet vi ned Enhetsregisteret fra Brønnøysundregistrene via www.data.norge.no. Dermed kunne vi komplimentere dataene vi fikk fra kommunene.

All datajobbingen foregår i databaseverktøyet Microsoft Access. For å gi et perspektiv på hvor mye data det er snakk om: Databasen vår inneholder nå rett i underkant av 1,9 millioner rader og 21 koloner, noe som tilsvarer 20 millioner celler i et Excel-ark. Og planen er at databasen skal fortsette å vokse.

Planene fremover

Vi jobber nå blant annet med å få innsyn i aksjonærregisteret, men det har vist seg å være litt vanskeligere enn først antatt. Dersom vi får innsyn, vil leverandørprosjektet kunne tas til nye høyder.

Vi jobber også med å få innsyn i Doffin, den nasjonale kunngjøringsbasen for offentlige anskaffelser. Finnes det bedrifter som fakturerer for mer enn det som ble avtalt? Finnes det kommuner som har få – eller ingen – kunngjøringer i Doffin? Med tilgang til rådataene er det en smal sak å telle opp i Access.

Apropos, dette prosjektet vært en stor tankevekker for oss. Å bruke Access eller tilsvarende verktøy er superenkelt. Greier du å summere opp og filtrere i Excel, greier du fint å importere ditt første datasett i Access. På 1-2-3. Hadde vi visst hvor enkelt det var, ville vi brukt det mer i hverdagen. Men nå er vi i gang!

 

Skjermdump av databasen i Access.

Skjermdump av databasen i Access.

 Om Kommunal Rapport

•       Kommunal Rapport er eid av KS som er en interesse-, arbeidsgiver- og medlemsorganisasjon for kommunesektoren i Norge.

•       Kommunal Rapport er medlem av Den norske fagpresses forening, og redigeres i tråd med Redaktørplakaten og Vær varsom-plakaten.

•       KR bringer nyheter, debatt, kommentarer og reportasjer om Kommune-Norge.

•       Målgruppen er topp- og mellomledere i kommunal sektor, politikere, kommunale bedrifter over hele landet, samt relevant opinion.

•       Papirutgaven (ukeavis) har i dag om lag 80.000 lesere i uken. Nettutgaven rundt 10.000 unike brukere i uken.

No Responses til “Innsynskrav ble til database”

Skriv svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *