NONA i Bergen: Lær anonymitet og sikkerhet på nett

Hun har holdt foredrag sammen med Edward Snowden mens han ennå var en ukjent mann, og er trolig flagget i NSAs database. Nå kommer norske Runa Sandvik til Bergen for å lære  journalister hvordan vi surfer anonymt og kommuniserer sikkert med kilder. Dette er vårt aller første NONA-arrangement i Bergen!

  • Hva gjør du om din kilde krever full anonymitet og sikkerhet?
  • Hvordan sikrer du at absolutt ingen kan finne ut hva du sendte i eposten til kilden eller chattet med kilden om?
  • Hva gjør du egentlig om en kilde sier at han eller hun har en mengde dokumenter til deg, men krever full anonymitet og sikkerhet i kommunikasjonen med deg?

I denne workshopen lærer du hvordan du setter opp kryptert e-post, surfer anonymt via Tor-nettverket og bruker såkalt Off-The-Record chat som er kryptert og ikke legger igjen spor. Du får kunnskap om hvilke sikkerhetsfeller du kan gå i og hvordan du som journalist best kan beskytte dine kilder.

Om Runa Sandvik

I desember 2012 sto Runa Sandvik på en scene på et såkalt cryptoparty på Hawaii. Sammen med henne sto en da ukjent mann som kalte seg Ed. Sammen snakket de om hvordan surfe anonymt via Tor-nettverket. Et halvt år senere sendte mannen som kalte seg Ed en mengde dokumenter til The Guardian. Nå er han en av verdens mest kjente varslere –  Edward Snowden.

Runa Sandvik er kjent for sitt engasjement innen personvern og sikkerhet. Hun er rådgiver for Freedom of the Press i USA , skriver artikler for Forbes og er involvert i flere prosjekter for kryptering og anonymisering på nett. Hun holder kurs for journalister og sikkerhetseksperter over hele verden.

Hun mener journalister er for slappe med sikkerheten og ivrer for å gjøre oss bedre i stand til å møte overvåking og kilders krav til anonymitet. Derfor kommer hun til oss i Bergen.

Praktisk informasjon:

Tid: Fredag 31. oktober fra klokken 09.00 til 12.00
Sted: BT-huset (Krinkelkroken 1). Møt opp i resepsjonen.

Påmelding: Kurset er gratis for ansatte i NONAs medlemsbedrifter og NONA-medlemmer. (På Vestlandet gjelder dette Bergens Tidende, TV 2, NRK og Sunnmørsposten.)
Det er plass til maks 15 personer og det er derfor viktig å være tidlig ute med påmelding. Blir det fullt, vil vi fordele mellom NONAs medlemsbedrifter i Bergen. Påmelding skjer via dette skjemaet: https://docs.google.com/forms/d/1VOJeoLZwjDhJ7XxjxfFXmATFe6WOBBk5Tc-deNlaCPw/viewform

Interessert i å melde inn deg selv eller bedriften din? Finn ut mer om NONA-medlemskap her!

Praktisk: Det er viktig at alle har med egen Mac/PC og du må ha tilgang til å kunne installere programvare for kryptering og sikker surfing. Snakk med din IT-avdeling om det. Får du ikke slik tilgang kan det være en ide å ta med privat laptop så du kan lære.

Lurer du på noe? Kontakt Anders Eriksen i Bergens Tidende.

No Responses til “NONA i Bergen: Lær anonymitet og sikkerhet på nett”

Skriv svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *