Liv Skotheim anbefaler: Tre artikler du burde lese nå

Liv SkotheimVi inviterte debattansvarlig i Bergens Tidende, Liv Skotheim, til å komme med tips til interessante og inspirerende artikler om internett og journalistikk. Skotheim er utdannet medieviter fra UiO, tidligere Si;D-redaktør i Aftenposten og medforfatter av boka Bitching. Pasjon for høytempererte live-debatter og reisemål.

Journalistikk etter Snowden

Hva bør journalister og medier gjøre for å kunne bruke lekket stoff til å lage god nyhetsjournalistikk? I artikkelen “The value of digital data” skriver Clay Shirky (forfatteren av Here Comes Everybody) om journalistikken etter Snowden, om hvordan modige kilder kommer til å kreve modige journalister og publikasjoner. Og om hvordan morgendagens journalistikk kommer til å trenge en ny type teknisk kunnskap. Shirky setter Snowden-lekkasjene inn i et mediehistorisk lys og kommer med konkrete råd til journalister.

Setter ned tempoet

Det er spennende å følge utviklingen i svenske og danske medier. Danske Politiken gjør store digitale grep nå, og deler politiken.dk opp i to «tempoer». Kjappe nyheter i en egen flate, der skal det være hurtig tempo og «allegro». Tempoet settes derimot ned på den nye hovedflaten. Den andre flaten skal brukes til det Politiken selv setter på dagsordenen, i rolig tempo –  «amore». Målet er å skape en roligere leseopplevelse. Mer tid til fordypelse, færre artikler. Mindre kvantitet, mer kvalitet. Det rolige sporet skal vise frem det beste innholdet så lenge som mulig, derfor har de fjernet dato og tid over artiklene på forsiden i det rolige sporet. De gir også en mer personlig brukeropplevelse med ”Dit Politiken”.

Datajournalistikk på sitt beste

Hvor mye er en fot verdt? Det kommer an på hvor du jobber (i USA). Les de sterke historiene om amerikanere som har opplevd å bli skadet på jobb, og hvor ulik kompensasjon de får for identiske skader. Helt siden jeg besøkte ProPublica for noen år siden i New York, har jeg latt meg inspirere av den innovative journalistikken de leverer, gang på gang.

 

Skriv svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *