Ståle Grut anbefaler: Podcaster

Takket være podcasting kan du nå lytte til radioprogrammer samtidig som du er på farten, gjør husarbeid eller helt andre ting. Det er en lettvint måte å holde seg oppdatert, i et medielandskap som blir stadig mer fragmentert og hurtig oppdatert. Etter den enorme populariteten til podcasten Serial fikk i fjor, er det en glede at flere har fått øynene opp for fenomenet, skriver Ståle Grut, som er rådgiver i Tinius Trust. 

Da Aksel Braanen Sterri nylig delte sine (gode) favorittpodcaster innen en rekke fagdisipliner, ble jeg inspirert til å supplere med mine egne favoritter om journalistikk, medieutvikling og teknologi. Les Aksels egne guide til hvordan du laster ned og bruker podcasts om du er nysgjerrig. God lytting!

Journalistikk

The biggest story in the world

Få et eksklusivt innblikk i Guardian-redaksjonens arbeid med deres viktigste story. Det er kampanjen «Keep it in the ground» hvis mål er å få to av verdens store fond til å trekke seg ut av kull-, gass- og oljeselskap. Med viktig tematikk, sterk produksjon og glitrende lydlegging er dette litt som å høre Serial fra et redaksjonsmiljø.

Journalism.co.uk podcast

Bransjenettstedet for journalister i Storbritannia, journalism.co.uk, har en glitrende podcast. Der får du nyheter om bransjen, god oversikt over større trender og konkrete tips som kan brukes i nyhetsproduksjon.

 

Medier

Kurer

NRKs ukentlige podcast om medieutviklingen er obligatorisk om du ikke fikk hørt den direkte på lørdag kl 12.03 (en del av P2s gullrekke på lørdager: Ekko helg, Urix, Kurer og Ukeslutt). Intervjuer og reportasjer om trender og nyvinninger innen medier og journalistikk.

On the media

On the media tar for seg hvordan amerikanske medier skapes hver uke. De har blikk for markedet og store aktuelle saker, men undersøker like gjerne trusler mot informasjonsfrihet og ytringsfrihet verden over.

Mattsson & Helin

Redaktørene i de svenske avisene Expressen og Aftonbladet diskuterer aktuelle saker i mediene og saker om mediene. Dette gir et godt innblikk i det svenske mediemarkedet, som ikke alltid er lett å holde oversikt over fra Norge.

 

Teknologi

Reply all

Jeg tør påstå at dette er noe av den beste historiefortellingen som eksisterer på podcast. PJ Vogt og Alex Goldmund laget tidligere podcasten TL;DR (en spin-out fra On The Media) om nettkultur og teknologi. Det ble etter hvert så vellykket at de startet sitt eget selskap, Gimlet Media, som nå står for flere lovpriste podcasterReply allserverer fantastiske historier om teknologi og nettkultur, fortalt på en fengslende måte.

Jeg anbefaler spesielt episoden om MIT-professor Ethan Zuckerman, som på tidlig 90-tall fikk en fiks idé som skulle endre internett for all framtid. Vil du lese hans egen beretning om saken, har han skrevet den her.

a16z

a16z er navnet på investeringsselskapet til Marc Andreessen, mannen bak nettleseren Netscape og tallrike andre internett-suksesser. a16z har et kobbel av flinke folk i sitt team, og bruker mye energi på kommunisere det de har tro på av nye trender og produkter — blant annet gjennom denne podcasten.

Product hunt

Product Hunt er et nettsamfunn hvor brukerne kan legge inn og stemme på de beste nye teknologiproduktene. Denne podcasten diskuterer disse produktene og teknologiutvikling generelt. I spalten “Maker Stories” får vi høre fra de som har skapt de ulike produktene.

 

Annet

Radiolab

Radiolab vever sammen spennende historier, teknologi og vitenskap inn i et rikt lydbilde. Et ganske unikt radioprogram, som er en fryd å høre på både teknisk og innholdsmessig.

Giæver og Joffen

VGs kommentatoravdeling ved Anders Giæver og Frithjof Jacobsen oppsummerer det norske nyhetsbildet foregående uke. Et godt tilskudd til den norske podcast-himmelen som VG har flere stjerner på.

NB: Sjekk også VGs eksperiment med journalistikk på podcast her.

Upvoted by Reddit

Dette er det sosiale nettverketReddits egen podcast. Den dykker dypere ned i de enkelte historiene som spres og kommenteres på siden, og er vel verdt en lytt. Reddit sier at målet med podcasten er å gjøre noe sammen med brukerne, for å skape noe helt spesielt.

 

Innlegget er først publisert på medium.com og gjengitt her med tillatelse.

Skriv svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *