Nytt masteremne i digital undersøkende journalistikk

I april braker det løs med et masteremne i digital undersøkende journalistikk på Høgskolen i Oslo og Akershus. Hvorfor lage kurs i å grave når nyhetsproduksjonen stadig blir hurtigere?

Gjesteinnlegg fra Maria Konow-Lund, førsteamanuensis på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Så hurtig er produksjonen i dag at sitater blir nyheter før de er publisert. Om Jens Stoltenberg sier noe på en konferanse kan vi like gjerne lese hva han sa i sosiale medier før det er publisert i en mediekanal.

Aldri har journalisters evne til å grave seg bak fettet til krigstyper vise innsikt i tabloid tilværelse, vært viktigere. Også det kan gjøres digitalt. Og internasjonalt. Det siste har danske Brigitte Alfter tatt følgene av og kom nylig med sin glitrende bok om hvordan journalister kan grave på tvers av grenser. Brigitte er på plass første uken av dette kurset. Journalister kan i økende grad samarbeide på tvers av egne markeder og gjøre utrolige avsløringer.

Men i hvilken grad undervises det i hvordan man jobber over grenser? Hvordan gjør man dette i praksis? Hvordan skaffer man seg nettverk i forskjellige land? Hvilke metoder og hvilke teknologi kan man benytte? Hvordan samarbeider man i graveprosjekter?

Kurset i Digital Undersøkende Journalistikk går over to intensive uker. I den første uken fra 4-8 april følger vi et praktisk spor og har invitert SKUP-journalister fra VG, fjorårets SKUP-vinner, The Guardian, undersøkende redaktør i BuzzFeed London, borgerjournalister fra Bristol Cable, journalister fra Brennpunkt til å komme opp med noen svar. De formidler hvordan de har jobbet i sine prosjekter.

Første uken munner ut i SKUP-konferansen og alle som søker og deltar på kurset oppfordres til å melde seg på årets SKUP-konferanse (8.-10. april). Den siste uken, 18.-22. april dreier i mer teoretisk retning. Til eksamen skal studentene levere enten et praktisk arbeide eller en mindre studie om undersøkende journalistikk.

Mer informasjon finner du på kursets nettsider og Facebook-event.

Skriv svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *